Żywienie malucha

  1. Posiłki w żłobku przygotowywane są w oparciu o realizację zasad higieny produkcji żywności i bezpieczeństwa zdrowotnego zawartych w Księdze GHP/GMP i Systemie HACCP.
  2. Jadłospisy konstruowane są dekadowo i uwzględniają obowiązujące wytyczne dotyczące zasad prawidłowego żywienia: wysoka jakość i dobór surowca, odpowiednie wielkości porcji, urozmaicenie posiłków itp.
  3. Diety realizowane są w oparciu o zaświadczenie od lekarza pediatry (lekarz określa rodzaj diety oraz listę produktów wskazanych i przeciwwskazanych a nie rodzic).
  4. Zakupujmey produkty żywieniowe (owoce, warzywa, jajka) z gospodarstw ekologicznych.
  5. Sami przygotowujemy jugurty, koktajle, deserki z naturalnych produktów ekologicznych.
  6. Potrawy mączne wykonywane są ręcznie przez pracowników kuchni (makarony, pierogi, pyzy, ciasta, ciasteczka itd.)
  7. W żłobku obowiązuje realizacja kształtowania właściwych nawyków żywieniowych poprzez:
    - Stałe pory posiłków – zgodnie z ustalonym planem dnia.
    - Urozmaicony i właściwie zbilansowany jadłospis.
    - Właściwe podejście praktyczno – psychologiczne do konsumpcji posiłków przez dzieci /w żłobku maluszki nie są zmuszane do jedzenia tylko umiejętnie zachęcane/.
    - Właściwą kulturę spożywania posiłków /swoboda, przyjazna atmosfera – bez zabawy i telewizji; kształtowanie umiejętności samodzielnego jedzenia rączkami, później posługiwania się łyżeczką; spożywanie posiłków w grupie – dzieci lubią jeść w towarzystwie, szczególnie rówieśników/
     - Brak w menu maluszków słodyczy /cukierków, czekolad, batonów itp./, preferowanie owoców i warzyw,
     - Kształtowanie nawyku mycia rąk przed posiłkiem oraz mycia ząbków po posiłku /w zależności od wieku/.